Moja košarica
Poglejte košarico
Košarica je prazna
Posebna ponudba! Ne pozabite preveriti trenutno akcijo!
Moj toner
 

Kako izbrati pravi tiskalnik?

 

Kako izbrati pravi tiskalnik?

Kako izbrati pravi tiskalnik?

Izbira pravega tiskalnika je lahko kar zahtevna naloga, kot tudi izbira vsega ostalega. Obstaja več različnih tehnologij izpisa med katerimi lahko izbirate. Vsak od njih je prilagojen različnim potrebam. Prav tako lahko izbiramo med velikim številom dodatnih funkcij, kot recimo scanner, fax, reže za spominske kartice, obojestransko tiskanje, povezave, itd.

Najbolj pogosto lahko rečemo, da so in-jet, tako imenovani tintni tiskalniki, namenjeni izpisu fotografij ter izpisu manjšega številu strani. Laserski tiskalniki pa so namenjeni večjemu številu kopij v črno beli ali v barvni različici.

Za hišno uporabo

Hišni tiskalnik mora izpolnjevati veliko funkcij, ker se od njega veliko pričakuje. Hišni tiskalnik bo služil za raznorazna tiskanja, od novic, člankov, knjig, seminarjev, fotografij z družino… In vse to znotraj omejenega budgeta. Iz tega razloga je najboljša izbira zmogljiv in cenovno ugoden manjši in-jet tiskalnik. Cenovna kategorija takšnih tiskalnikov se vrti okoli 70 evrov. Takšni tiskalniki so dizajnirani, da omogočajo zadovoljiti raznolike potrebe, če jih ne koristimo vsakodnevno in če se zadovoljimo s hitrostjo izpisa.

Če tiskate veliko količino dokumentov, lahko uporabimo poceni črno-bel laserski tiskalnik. Dodatno imamo lahko manjši in-jet , kateri je specializiran za izpis fotografij.

Če se ukvarjate z digitalno fotografijo

Vsaki In-jet lahko tiska fotografijo vendar, če želite fotografijo z vsemi detajli,  vam je potreben tiskalnik, kateri je narejen specifično za tiskanje fotografij. Če iščete takšen tiskalnik, glejte specifikacijo in karakteristike katere kartuše uporablja, kakšna je resolucija izpisa, kateri papir lahko uporabljate in kateri programi za obdelavo slik pripadajo. Če planirate nabaviti takšen tiskalnik, vsekakor preučite kompaktne tiskalnike izključno za izpis fotografij. Oni so prilagojeni za tiskanje fotografije, večina jih uporablja tehnologijo termosublimacijskega izpisa in omogočajo direktni izpis iz fotoaparata.

Če imate manjšo pisarno in tudi tiskate fotografije, razmislite o nabavi multifunkcijskega (All in one) tiskalnika. Proizvajalci teh naprav iz leta v leto izboljšujejo foto izpis in scaner ter nudijo zelo dobro kvaliteto izpisa fotografije. Zraven tega so novi modeli opremljeni z režami za spominske kartice, LCD ekranom za predogled fotografij in veliko drugih dodatkov za fotografije.

Manjši poslovni uporabniki

Če imate manjšo pisarno doma, ali veliko delate od doma, so multifunkcijski tiskalniki odlična izbira. Tiskalniki poznani kot »all in one« kombinirajo in-jet ali laserski tisklanik s scenerjem, fotokopirnikom ter fax-om. Na ta način prihranijo vaš prostor ter denar. Čeprav se lahko nabavijo za manj kot 80 evrov, je kljub temu priporočljivo, da se nameni malo več denarja in se izbere model z možnostjo fax-a in samodejnim podajalnikom papirja za enostavno faxsiranje in kopiranje večjega števila kopij.

Če že uporabljate samostojni fax ali scaner, razmislite o nabavi laserskega tiskalnika, črno belega ali barvnega, odvisno od vaših potreb oz. budgeta.

Večji poslovni uporabniki

Če potrebujete delavski tiskalnik za več uporabe, je laserski tiskalnik z poudarkom na možnost priključitve na mrežo, najboljši izbor. Ti tiskalniki so dizajnirani, da istočasno lahko prejmejo večje število nalog za izpis, zato imajo večji procesor, več spomina, ter so zmožni izpisati več kot 20 strani na minuto. Prav tako imajo tonerje z večjo kapaciteto izpisa in imajo večje predalnike za papir. Vsekakor bodite pozorni na modele z maksimalnim izpisom od najmanj 2000 strani/mesec.

Alternativa je lahko tudi in-jet tiskalnik, če vaša ekipa nima večje potrebe po tiskanju in kljub temu obstajajo modeli kateri imajo možnost mrežne povezave.